Operatiune GLOBALA de investigare a evaziunii fiscale. Credit Suisse e investigata in Marea Britanie, Olanda, Germania, Franta si Australia. SRI? SIE? De ce lipseste Romania?


55.000 de conturi bancare suspecte deschise de clienții la birourile internaționale ale băncii elvețiene Credit Suisse (a doua banca din Elveția) sunt investigate în cea mai amplă operațiune globală de combatare  a evaziunii fiscale, în Londra, Paris, Amsterdam, Haga, arată The Guardian.

Operațiunea comună a fiscurilor din Marea Britanie, Germania, Franta, Olanda si Australia vine dupa ce saptamana trecuta ING Bank (Olanda) a confirmat ca este cercetata pentru spalare de bani si coruptie. In trecut ING Bank a fost subiectul celei mai mari amenzi de pana in 2012 acordata vreodată vreunei bănci (619 milioane dolari) pentru incalcarea embargului impus de SUA unor state precum Iran, Cuba, Sudan. Incalcarea embaragoului a fost facuta prin operatiuni derulate inclusiv prin Romania, sub mandatul de director adjunct al lui Misu Negritoiu, asa cum am aratat aici.

Amenda a ramas cea mai mare pana in 2014, cand aceiasi banca investigata astazi, Credit Suisse a fost amendata cu 2,6 miliarde dolari dupa ce si-a recunoscut vina de a fi ajutat cetateni americani sa faca evaziune fiscala. O amenda semnificativ mai mica, de 150 de milioane de Euro, a fost platitat de Credit Suisse dupa ce a recunoscut ca a ajutat cetateni germani sa faca evaziune fiscala

In aprilie 2016, Credit Suisse a aparut in dezvaluirile #panamaleaks.  Imediat dupa dezvaluiri, seful Credit Suisse,Tidjane Thiam, declara : ..divizia de gestionare a averilor utilizează structuri financiare offshore dar numai pentru clienții foarte bogați care au active în multiple jurisdicții, și nu sprijină evitarea plății taxelor”. Astazi Credite Suisse este investigata tocmai pentru sprijinirea evitarii platii taxelor.Din nou.

Credit Suisse a confirmat astazi că birourile sale din Londra, Paris și Amsterdam au fost ,,vizitate” de autoritățile fiscale naționale ,,preocupate de taxele plătite de clienți”.

Fiscul britanic a confirmat că a lansat o investigație de criminalitate financiară in privinta unor operatiuni suspecte de evaziune fiscala si spalare de bani săvârșite de o instituție financiară globală. Fiscul britanic a spus că se concentrează pe angajații seniori ai băncii si asupra unor clienți.

Procurorii olandezi au declarat, conform The Guardian că acționează pe baza unor probe privind conturi ”negre” (murdare) folosite de indivizi din mai multe jurisdicții pentru a parca banii la ,,o unică bancă elvețiană”.

Ministrul pentru venituri și servicii financiare din Australia a confirmat pentru The Guardian că, conturi cifrate elvețiene, cunoscute pentru folosirea lor în scopul ascunderii de fonduri,  se află sub investigație. Mai mult de 340 de persoane sunt suspectate de a fi promovat și faclitat scheme de evaziune fiscală.

Mesajul transmis de ministrul australian Kelly O’Dwyer este EXCEPȚIONAL. În engleză:

“The message from these investigations makes it clear that governments worldwide are shining a light on offshore tax evasion, and it’s only a matter of time before you’re in the spotlight.”

In romana, mesajul este următorul:

,,MESAJUL ACESTOR INVESTIGAȚII ESTE FOARTE CLAR: GUVERNELE LA NIVEL MONDIAL TRAG PUN REFLECTOARELE PE EVAZIUNEA FISCALA PRIN OFF-SHORE-URI, și este doar o chestiune de timp înainte să vă aflați sub lumina reflectoarelor”.

Vă avertizam în urmă cu mai bine de doi ani acest lucru, așa cum am detaliat, pe larg, despre efectele și în România, în articolul scris anterior.

Reluam în acel articol mesajul transmis de Sarah Sewall – subsecretar de stat în Guvernul SUA, așa cum l-am citat în decembrie 2014, aici:

,Parte a angajamentului se refera la protejarea propriului nostru sistem financiar de depozitarea unor active furate. Rezultatele coruptiei sunt deseori adapostite in banci sau in companii dedicate din Europa de Vest si din Statele Unite. Aceste castiguri nesanatoase pot fi folosite pentru a sprijini regimuri politice lipsite de responsabilitate sau pentru finantarea terorismului. Lucram cu partenerii nostri, in special cu cei din G20, pentru a garanta ca sistemele noastre financiare nu reprezinta raiuri pentru active furate.”

Explicam mai simplu acest mesaj, cu cuvintele mele: ,,SUA afirma foarte clar: cooperarea este la nivel de G20 (si nu numai) pentru haituirea sumelor furate si adapostite pe ici, pe colo.. Banii furati nu mai pot fi ascunsi. Se schimba paradigma si incepe epoca ,,impartirii prosperitatii” in mod echitabil. Unii inca nu realizeaza. Se cred inca bazati. Realitatea va fi crunta cu ei. Si nu, doamna Sewall nu vorbeste numai despre Ungaria. Sustine cineva ca Romania nu se regaseste in discursul doamnei Sewall?” (decembrie 2014).

În noiembrie 2014, summit-ul țărilor G20 s-a desfășurat la Brisbane, Australia. Rețineți acum mesajul extrem de clar al ministrului Australian: ,,este doar o chestiune de timp înainte până când vă veți afla în lumina reflectoarelor”

CREDEȚI CĂ ÎN ROMÂNIA, NU AU ȘTIUT? MĂCAR LECTURÂND ARTICOLUL MEU?

Au știut!

Acum este evident de ce atât guvernul din care a făcut parte Darius Vâlcov, cât și guvernul tehnocrat al lui Cioloș, și-au riscat libertatea pentru a își ajuta amicii de lungă durată, astfel încât România să devină singura țară din lume care prin legislație, să spele bani. Pentru că, foarte curând, și românii care au furat banii din privatizări, care au făcut bani din corupție, care au furat fondurile statului român însușindu-și active și operațiuni comerciale ale fostei Securități, URMAU SĂ FIE SUB LUMINA REFLECTOARELOR. Și sunt. Dar nu la noi. La noi, strategia tolerată trans-partinic a fost de spălare a banilor proveniți din infracțiuni, din corupție, din evaziune fiscală.

Mă refer la ideile ,,revoluționare” ale impozitării cu 16% a sumelor care nu pot fi justificate.

Prima oară au încercat Ponta și Vâlcov. Vâlcov vroia o impozitare cu 5-9%. Probabil că nici acum nu realizează că arestarea i se datorează în subsidiar hoțiilor și șpăgilor și în principal faptul că a vrut să facă din România un stat membru NATO și Schengen care spală bani.

Am scris despre asta, aici, în 17 noiembrie 2014:

Cum ramane cu ,,nu o sa mai apuc sa schimb cota unica in 2016, pentru simplul motiv ca Presedintele nu schimba cote unice”?

Au căzut Ponta și Vâlcov, au urmat Iohannis și Cioloș. Cioloș a promovat același proiect, de spălare a sumelor provenite din infracțiuni (nejustificate), dar cu 16%. Proiectul Cioloș/Biriș suna așa: ,,pentru suma care nu poate fi justificată de către contribuabil, acesta datorează un impozit de 16%”. Biriș și-a pierdut postul și Cioloș la fel.

Am scris despre aceasta tentativă guvernamentală de spălare de bani în 8 septembrie 2016, aici:

Prin ce și-a depășit și prin ce nu și-a depășit mandatul Gabriel Biriș – secretarul de stat demisionar de la Ministerul Finanțelor.

De altfel, Cioloș este singurul premier al unei țări membre UE și NATO, care s-a auto-definit ,,un produs al apropierii Romaniei de  Uniunea Europenea”care a tolerat pe tot mandatul său, un ministru membru al Guvernului unui stat membru NATO și UE, care primea zeci de mii de Euro pe luna bani dintr-un off-shore, pentru un site de 2 bani. Am scris despre asta aici:

Cazul Grigorescu: Intrebarea nu este daca Victor Grigorescu va pleca din Guvern ci daca…

În acel articol, mă întrebam:  ,,Întrebarea nu este dacă ministrul Grigorescu va pleca din guvern ci dacă Victor Grigorescu va pleca din Guvern inainte sau dupa ce Parchetul General/DIICOT vor incepe urmarirea penala pentru spalare de bani, in operatiunea de monetizare a unui site obscur detinut de tehnocrat.”

Răspunsul dat de realitate este că Victor Grigorescu a plecat bine-mersi, fără ca Parchetul General/DIICOT să înceapă urmărirea penală pentru spălare de bani.

Acum, la nivel global, autoritățile britanice, germane, australiene, franceze, olandeze pun reflectorul pe a doua cea mai mare bancă din Elveția, Credit Suisse, pentru operațiuni făcute de Grigoresti din Australia, Marea Britanie, Olanda, Franta, Germania, etc.

Mă întreb, declarația ISTORICĂ a ministrului australian, pe care o reiau:

,, MESAJUL ACESTOR INVESTIGAȚII ESTE FOARTE CLAR: GUVERNELE LA NIVEL MONDIAL TRAG PUN REFLECTOARELE PE EVAZIUNEA FISCALA PRIN OFF-SHORE-URI, și este doar o chestiune de timp înainte să vă aflați sub lumina reflectoarelor”

provine cumva de la al doilea contributor NATO, cu informații (SRI, SIE, DGIA)? Al doilea contributor NATO ar fi fost în măsură să tragă această concluzie, cu siguranță, și anume ,,este doar o chestiune de timp înainte să vă aflați sub lumina reflectoarelor”.

O fi transmis și acasă al doilea contributor NATO aceste informații?

Sunt convins că le-o fi transmis, cu doar nu toti sunt preocupați de divorțuri și de transportul din Drumul Taberei post-decembrist. Dar totuși CUM o fi interpretat al doilea contributor NATO, cu analiză și intelligence, faptul că acțiunile succesive ale guvernelor Ponta și Ciolos au fost mai degrabă de natură să ia de sub lumina reflectoarelor sumele provenite din infracțiuni, având tentativa de a legifera spălarea de bani a sumelor provenite din infracțiuni? CUM?

Și apropos de divorturi, banca centrală din România o fi sesizat suspiciunile de spălare bani? În două cazuri, mă îndoiesc profund:

Primul este ăsta:

Daca BNR și-ar fi făcut treaba, ar fi investigat cazul Udrea și ar fi sesizat DNA-ul, prejudiciul din cazul Lambrino-Truica putea fi prevenit!

Al doilea, e senzațional, pentru că include și VIDEO/AUDIOi:

Despre darea în plată, DNA și răspunsurile neprețuite ale domnului Cinteză, șeful supravegherii BNR (VIDEO). Și concluzia mea.

Si, daca doriti, puteti revedea ce spuneam in urma cu aproape 2 ani despre lupta cu evaziunea fiscala, LA NIVEL GLOBAL (toata interventia este interesanta, dar priviti in special de la minutul 1.30 si minutul 4.15):



Categorii:Editoriale, Stiri

Etichete:, , , , , , , , , , ,

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.