Avertisment dur al lui Dacian Ciolos: ,,Tot ceea ce am facut in acest an poate fi desfacut si facut altfel in cateva luni”


Ma intrebam cand va fi momentul in care Dacian Ciolos va veni cu argumentul final pentru perpetuarea domniei sale in functia de prim-ministru. Raspunsul l-am avut in 2 decembrie 2016, desi Ciolos nu a argumentat, ci a strigat.

Intr-o postare pe facebook, Dacian Ciolos ne transmite sablonard urmatoarea idee: alegeti-ma pe mine ca sa va fi bine iar pentru asta va promit fericirea din anul 2018 (platforma Romania 100). Desigur, Ciolos nici macar nu poate fi ales. Dar striga sa fie alesi altii, care fac treaba de campanie a oportunistului care s-a devoalat inca o data (prima data s-a devoalat cand s-a aratat dispus sa plece de la popularii europeni la socialisti doar doar o mai prinde un mandat de comisar european: ,,Este adevarat insa ca in discutia mea cu J-C Juncker am lasat sa se inteleaga ca, pentru un posibil nou mandat, daca va fi nevoie, as putea fi sustinut si de grupul socialistilor din Parlamentul European” – ii scria Ciolos lui Robert Turcescu). Nu in ultimul rand, oportunismul lui Ciolos a fost devoalat atunci cand a devenit  prima optiune care i-a fost transmisa spre sustinere  lui Ponta pentru pozitia care revenea Romaniei – de Comisar European.

ciolos

Sunt insa cateva sabloane care imi atrag atentia si pe care le voi dezvolta, pentru simplul motiv ca domnul Ciolos incearca sa isi prezinte propria mediocritate drept excelenta.

a) ,,Tot ceea ce am facut in acest an poate fi desfacut si facut altfel in cateva luni”

b) ,,Din pacate, pasii pe care i-am facut inainte nu sunt ireversibili”

c) ,,Guvernul pe care il conduc a inceput un alt mod de a guverna: sincer, onest, transparent, atat cu cheltuirea banului public cat si cu luarea deciziilor”.

,,Tot ce am facut in acest an…” ma duce cu gandul la ce a facut realmente Ciolos in acest an si ma asteptam sa vina cu cateva lucruri concrete, care sa il lase in istoria Romaniei altfel decat ca un oportunist care a devenit premierul Romaniei in urma unui simulacru de consultari ,,cu stada”. Va reamintesc ca Iohannis l-a nominalizat pe Ciolos prim-ministru, dupa consultari (printre cei consultati fiind si Liviu Mihaiu – persoana care pentru Bogdan Olteanu a reprezentat pretextul unei spagi de un milion de Euro), in conditiile in care un ziarist bulgar (fost oficial european) a avansat nominalizarea lui Ciolos drept sigura cu cateva zile inainte ca Iohannis sa se consulte si sa il desprinda din consultari.

In lipsa unor lucruri palpabile, eu am mai scris despre 7 lucruri pe care Romania le-a primit de la Ciolos. Ma gandeam ca dupa relevarea acestor elemente, vor fi transmise in spatiul public cateva lucruri concrete care sa demonstreze sinceritatea, onestitatea, transparenta cu cheltuirea banului public si cu luarea deciziilor. Premierul prefera sa le enunte, si sa nu le demonstreze. Nici nu ar putea. Evidentele sunt contrare.

Operatiunea Cumintenia Pamantului demonstreaza lipsa de sinceritate, onestitate, transparenta cu cheltuirea banului public si cu luarea deciziilor. Guvernul Ciolos a fost nesincer atunci cand nu a anuntat inainte de declansarea operatiunii de starnire a unei emotii nationale referitoare la subscriptia publica si nu i-a anuntat pe donatori ca se va da peste cap sa plateasca din bani publici intreaga suma de 11 milioane de Euro beneficiarilor reali. Guvernul Ciolos a fost lipsit de onestitate si de transparenta atunci cand, cu frica de puscarie, a retras de la publicarea in Monitorul Oficial Ordonanta rezultata in urma ,,succesului” subscriptiei publice, incercand, aidoma marilor privatizari paguboase a Petrom si Rompetrol, sa arunce o vina colectiva pe Parlament, in sensul legiferarii de catre acesta a smecheriilor tesute la Palatul Victoria, La fel a facut Guvernul Nastase cu privatizarea Petrom, la fel a facut guvernul Tariceanu, dupa preluarea puterii in 2005, cand Parlamentul nou constituit a legiferat transformarea datoriilor Rompetrol (majoritatea facute dupa privatizare prin neplata accizelor si nerespectarea a 3 esalonari – un articol publicat in 2007 este relevant – Cazul Rompetrol).

Cheltuirea banului public este evident lipsita de transparenta, asa cum dovedeste Operatiunea Cumintenia Pamantului, dar si faptul ca in ultimele 2 luni ale lui 2016 (noiembrie si decembrie), potrivit rectificarii bugetare adoptate, Guvernul va cheltui in plus fata de ceea ce va incasa circa 20 de miliarde de lei (4,5 miliarde de Euro), și nu spune pe ce.  Cele 4,5 miliarde de Euro ar fi fost suficiente pentru constructia a 550 de kilometri de autostrada, si este evident ca nu aceasta va fi destinatia. Mai degraba vorbim despre intelegeri netransparente cu diversi parteneri bugetari, carora li s-a promis decontarea unor sume uriase in perioada pre-alegeri. Nimic transparent aici.

Ceea ce este insa transparent dupa primele 10 luni ale anului este ca 72% din cheltuielile suplimentare fata de anul trecut au fost directionate catre majorarile salariale din sectorul bugetar (plusul de cheltuieli de personal a fost 4,5 miliarde de lei, plusul total de cheltuieli suplimentare a fost de 6,25 miliarde lei). Aceste alocari suplimentare s-au facut in conditiile in care Guvernul recunoaste ca nu stie inca ce salarii plateste personalului bugetar.

La final, am o singura intrebare majora, pornita de la avertismul dur al lui Ciolos: Care sunt pasii pe care i-a facut inainte si care nu sunt ireversibili?

Sa fie un pas inainte musamalizarea operatiunii Hexipharma?

Sa fie un pas inainte faptul ca a Guvernul domniei sale a incercat (la fel ca si guvernul lui Ponta), spalarea banilor proveniti din infractiuni (impozitarea cu 16% a averilor nejustificate), in imediata apropiere a momentului in care statul roman va putea confisca in integralitate aceste sume (prin interconectarea fiscurilor)?

Sa fi fost un pas inainte numirea lui Vlad Grigorescu ca ministru al energiei – Vlad Grigorescu fiind fiul lui Andrei Grigorescu – fost secretar de stat in Ministerul Industriei si Resurselor in perioada 2001-2004, Minister, adica membru al guvernului si ministerului care a fost decisiv pentru privatizarea Petrom si pentru transformarea datoriilor lui Patriciu in obligatiuni Rompetrol?

Si daca acesta a fost un pas inainte, sa fie un pas si mai inainte inainte faptul ca Ciolos tolereaza, cum ar spune chiar domnia sa, sincer, onest si transparent, persistenta in Guvernul domniei sale a domnului Vlad Grigorescu – ministru al energiei, care a primit 200.000 de Euro dintr-un off-shore, pretextand obiectul tranzactiei inchirierea unui site de 2 bani? Peste tot in lumea civilizata o astfel de operatiune este una din manual. Din manualul pentru operatiunile de spalare de bani.

Sa fie un pas inainte faptul ca a uitat sa actualizezeze pana la un nivel rezonabil redeventele platite de Petrom, la fel ca si Ponta, desi acest lucru era posibil inca din 2015?

Sa fie un pas inainte faptul ca Andrei Baciu – tehnocratul in chiloti pe care l-a propus initial ca ministru al sanatatii, este ginerele lui Doru Laurian Badulescu – Doru Laurian Badulescu fiind sef al OPSPI (2002-2004) in momentul negocierii vanzarii Petrom si la momentul in care Patriciu a beneficiat de transformarea datoriilor facute de el insusi sau a celor neachitate in obligatiuni, dosar care ACUM face obiectul dosarului Rompetrol 2?

Sa fi fost un pas inainte faptul ca doi ministri desemnati ,,cu mana lui” au avut legaturi stranse prin afini cu cauzele Petrom si Rompetrol?

Sa fi fost un pas inainte faptul ca ministrul desemnat al justitiei, ales ,, cu mana lui” dupa retragerea doamnei Guseth, a fost directorul juridic al BRD, domnul Mihai Selegean, care era director juridic in BRD si in momentul in care in BRD opera cu protectie institutionala ,,Reteaua Bancherilor” dar si la momentul ,,restructurarii” creditului doamnei Udrea?

Sa fie un pas inainte faptul ca mentine in functie un ministru al justitiei care a mintit la CEDO? Asta sa fie avertismentul domniei sale ca pas neireversibil? Exista posibilitatea ca urmatorul guvern sa nu mai tolereze ministrii care mint la CEDO?

Sa fie un pas inainte faptul ca in doar un an, guvernul domniei sale a lasat in urma  13 membrii din 23 de pozitii (57%)?

Sa fie un pas inainte ca absorbtia fondurilor europene este mai mica cu 93% fata de primele 10 luni ale anului trecut (-9,1 miliarde de lei).

Sa fie un pas inainte faptul ca in scandalul RCA, in loc sa umble la cauze, a umblat la efecte si a amputat libera si mai mult libera concurenta pe piata, dand nastere la aberatii?

Sa fie un pas inainte faptul ca anul acesta majoreaza datoria publica cu 6 miliarde de Euro?

Sa fie pasi inainte studiile de fezabilitate (cu zecile) si neconcretizarea macar a unei sute de kilometri de autostrada?

Sa fie un pas inainte faptul ca este premierul dorit de acelasi partid care l-a dorit primar general pe Marian Munteanu, cel din urma fiind prezentat la momentul respectiv drept ,,o deschidere către valori”, cam cu aceleași argumente cum este poleit si Ciolos?

Eu cred ca tot ceea ce am descris mai sus reprezinta de fapt atestarea pastrarii status-quo-ului, a ,,estabilishment”-ului, si propasirea lui, prin interfete tehnocrate lucrate si propulsate institutional,  in fapt, un simulacru al ideii de ,,schimbare”.

Pana cand domnul Ciolos nu va putea sa ofere un raspuns onest, transparent, concret la o intrebare simpla, respectiv : Ce-ai facut ma nene ma anul acesta, voi persista in a avea credinta ca domnul Ciolos este un personaj fabricat, pus pe o cariera institutionala beneficiind de toate parghiile statului roman si nejustificand investitiile facute in el si o persoana care isi prezinta propria mediocritate administrativa drept excelenta (onestitate, sinceritate, transparenta, etc).

Si cred ca avertismentul dur (real) al lui Dacian Ciolos, respectiv ,,tot ceea ce am facut in acest an poate fi desfacut” nu este decat un strigat de disperare. Dupa ce tehnocratii vor ramane descoperiti (atunci cand viitorul guvern va prelua administrarea, oricare va fi el), ce prim-ministru bine ascuns pana acum vor mai gasi cei care l-au fabricat pe Ciolos, care, asemenea lui Ciolos, sa isi aleaga miniștrii ,,cu mâna lui”, ministrii despre care viitorul premier sa ateste cu maxima lejeritate ,,ca nu au colaborat în niciun fel cu serviciile de informatii”?  Nu cumva strigatul de mobilizare a lui Ciolos este unul sincer, in sensul ca, in cazul unui esec al lui Ciolos de a fi redesemnat premier, baietii astia raman fara – nu le-as spune cadre, ci interfete?

Concluzionand, intreb: Pe ce se bazeaza Dacian Ciolos cand spune ,,tot cea am facut” ar putea fi desfacut? Care este acel ,,tot”?Categorii:Editoriale, Stiri

Etichete:, , , , ,

3 răspunsuri

  1. De ce nu putem comenta la acest articol, domnule Soviani? Este mai bun psd? Alte optiuni nu avem.

    • „Sa fie un pas inainte ca absorbtia fondurilor europene este mai mica cu 93% fata de primele 10 luni ale anului trecut (-9,1 miliarde de lei).”

      Raspunsul era in articol. Ai opțiunea votului. Cioloș poate atinge și -100%. Îl numește pe ministru zero și CE este fericită.

Trackback-uri

  1. Soviani desființează Guvernarea Cioloș. Argumente imbatatibe. Dovezi concrete. Oportunism la vârful statului

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: