Stirea care a fost breaking news in acest sfarsit de saptamana a fost retinerea Guvernatorului Bancii centrale a Letoniei, Ilmars Rimsevics.
In timp ce solicita demisia guvernatorului, Dana Reizniece-Ozola – ministrul de finante leton, potrivit USA TODAY, a afirmat:
Reizniece-Ozola did not specify why Rimsevics was detained. However, she cited a U.S. Treasury report Tuesday that singled out a Latvian bank, ABLV, as a haven for money laundering that allegedly bribed local officials. She made no connection between the bank and Rimsevics.
In traducere, ministrul de finante ,,nu a specifika de ce a fost retint Rimsevics, dar a citat un raport al Trezoreriei Americane (ministerul de finante al SUA) care a semnalat ca o banca letona, ABLV, a funcionar intr-o schema de spalare de bani care a mituit oficiali”. Ministrul de finante nu a facut vred legatura intre banca si Rimsevics.
In decembrie 2014 va semnalam discursul istoric al lui Sarah Sewall – subsecretar de stat al SUA. Discursul integral il gasiti AICI, in disbursal Noi frontiere pentru intelegerea coruptiei, dar e relevant sa va semnalez urmatorul pasaj:
,,Impartirea prosperitatii, in cea mai adevarata forma, necesita un angajament comun pentru economii transparente bazate pe reguli, care functioneaza in cel mai bun interes al Statelor Unite si al partenerilor nostri. (…)Parte a angajamentului se refera la protejarea propriului nostru sistem financiar de depozitarea unor active furate. Rezultatele coruptiei sunt deseori adapostite in banci sau in companii dedicate din Europa de Vest si din Statele Unite. Aceste castiguri nesanatoase pot fi folosite pentru a sprijini regimuri politice lipsite de responsabilitate sau pentru finantarea terorismului. Lucram cu partenerii nostri, in special cu cei din G20, pentru a garanta ca sistemele noastre financiare nu reprezinta raiuri pentru active furate.”.
În martie 2017, va semnalam prima operatiune globala de investigare a evaziunii fiscale, respectiv operațiunea comună a fiscurilor din Marea Britanie, Germania, Franta, Olanda si Australia, legata de banca elvețiană Credit Suisse, la o saptamana dupa ce ING Bank (Olanda) a confirmat ca este cercetata pentru spalare de bani si coruptie.
Va semanlam atunci, un alt element de discurs istoric, cel al ministrului pentru venituri și servicii financiare din Australia:
,,MESAJUL ACESTOR INVESTIGAȚII ESTE FOARTE CLAR: GUVERNELE LA NIVEL MONDIAL TRAG PUN REFLECTOARELE PE EVAZIUNEA FISCALA PRIN OFF-SHORE-URI, și este doar o chestiune de timp înainte să vă aflați sub lumina reflectoarelor”.
Ceea ce trebuie sa inteleaga toata lumea acum este ca spalarea de bani ca rezultat si mijloc al coruptiei, chiar daca este facuta cu participatia unui guvernator de banca centrala, nu mai este tolerata nicaieri in lume.
V-am semnalat inca din decembrie 2014 ca furtul de bani de la natiuni, reciclat prin operatiuni de spalare de bani la scutul autoritatilor, va fi vanat peste tot in lume. Prin urmare, solutii de settlement cum a fost agreate in trecut pentru banci care, prin incalcarea normelor de supraveghere si prudentiale (si la scutul lor), inclusiv a unor embargouri internationale, nu mai sunt posibile. Spre exemplu ING BANK, investigata si care si-a recunoscut culpa pentru operatiuni de criminalitate financiara. Sau…
Alte banci din Romania care nu mai pot miza ca eventuale infractiuni de criminalitate financiara, cum au fost cele savarsite de ING Bank, inclusiv prin ramura sa din Romania condusa de viitorul Presedinte revocat al ASF – Mise Negritoiu, nu se vor mai incheia cu settlement, ci cu ani de pascariu si cu recuperarea banilor, pentru a preveni introducerea sumelor spalate in operatiuni de finantare a unor noi acte de criminalitate financiara. Spre exemplu – finantarea terorismului.
BNR si bancile din Romania trebuie sa intelegea ca, daca au participat in cel mai mic fel, chiar si prin inactiune, la operatiuni de spalare de bani, este doar o chestiune de timp pana cand reflectorul va fi pus asupra beneficiarilor reali si asupra scutului.
Este momentul ca BNR si bancile comerciale sa isi dea seama ce a insemnat externalizarea creditelor ,,neperformante”, avand ca efect frauda la bugetul de stat al Romaniei si albirea unor sume provenite din aceasta frauda.
Si este momentul ca toti aceia care au participat la operatiuni de tip Silver Mountain, devoalarea carora, in opinia mea, aducand excluderea din magistratura a judecatoarei Camelia Bogdan (ulterior fiind comutata ,,pedeapsa”), sa cunoasca faptul ca este doar o chestiune de timp pana cand REFLECTOARELE vor fi puse asupra evaziunii fiscale prin off-shore-uri.
Eu spun acest lucru de aproape 4 ani. Arestarea guvernatorului Bancii Centrale a Letoniei, nu este decat inca un argument, care confirma aceasta teorie a mea. Reflectorul a fost APRINS. Si arde. Arde si in Romania, inclusiv pentru cei care au beneficiat de contracte cu primaria condusa de Darius Valcov, consilier de stat condamnat in prima instanta pentru spalare de bani. Domnul Ilmars Rimsevics a ajuns din al doilea rand al Consiliului Guvernatorilor Bancii Centrale Europene (vezi foto articol), in primul rand. In primul rand al Guvernatorilor arestati.
Si inca ceva: un exemplu, dintr-o emisiune si interventie istorica, despre cum si cine face supravegherea in Romania. VIDEO:
Categorii:Stiri
Lasă un răspuns