Cifrele publicate astăzi de către Bureau of Labour Statistics din SUA (Biroul de Statistică privind piața muncii) sunt excepționale din mai multe motive:
- niciodată într-o singură lună nu s-au înregistrat în SUA 2,5 milioane de locuri de muncă noi (precedentul record este din Septembrie 1983 – 1,1 milioane de locuri de muncă noi într-o lună);
- Piața americană a surprins prin aceste cifre toate așteptările analiștilor. Ba chiar i-a bulversat că economia repornește. Pe medie, analiștii se așteptau că economia americană să piardă 8,3 milioane de locuri de muncă în mai. Prin urmare nu numai dimensiunea câștigurilor de locuri de muncă a surprins, dar și sensul. Este o diferență de 10 milioane de locuri de muncă existente față de așteptările analiștilor.
- Rata șomajului în SUA a coborât astfel de la 14,7% în Aprilie la 13,3% în Mai. Analiștii se așteptau la 19,5% în condițiile în care de la debutul crizei COVID, 40 de milioane de persoane au aplicat pentru șomaj.
Știți ce arată asta? Că singura politică ce poate fi câștigătoare în a trece peste o criză este cea în care în primul rând este țintită populația. Ceea ce SUA a făcut, iar România nu a făcut, în esență, România a mimat. #purtațimască și #nimicpentrupopulație.
- FED-ul a redus imediat dobânda, încă din 3 martie, la 1-1,25%, iar în 15 martie o dus-o practic la zero (intervalul 0-0,25%). #totulpentrupopulație
- În felul acesta, FED-ul a țintit direct populația și micile companii, ale căror împrumuturi au devenit mai ieftine, lăsând astfel bani la dispoziția populației și micilor companii, ieftinind semnificativ creditele. #totulepentrupopulație
- Cu dobânzi reduse, administrația americană a garantat până în 16 aprilie peste 1,6 milioane de împrumuturi pentru companii. La 8 mai erau deja peste 2,5 milioane de împrumuturi, cu o valoare medie de 73.000 de dolari. Astfel încât în mod real companiile americane să poată păstra locurile de muncă. #totulpentrupopulație
- Prin programul de împrumuturi, companiile americane au putut accesa fonduri cu dobândă de doar 1% (pentru că o redusese deja FED), iar dacă păstrau locurile de muncă minimum 8 săptămâni, nu mai trebuiau să returneze creditele. Dacă nu reușeau, urmau să achite în următorii 2 ani creditele cu o dobândă de 1% pe an. Banii erau direcționați spre plata salariilor și utilităților. #totulpentrupopulație.
- Peste 80 de milioane de americani au beneficiat de plăți directe de până la 3.400 de dolari pe familie. #totulpentrupopulație
Iar cifrele privind piața muncii din SUA de astăzi și mai ales discrepanța față de așteptările analiștilor confirmă că singura politică economică ce poate funcționa în mod real este #totulpentrupopulație.
Spre deosebire de România unde politicile economice au fost și sunt în mod real #nimicpentrupopulație. Începând de la dobânzi.
- Banca Națională a României a ezitat să reducă măcar dobânda. Înclin să cred că am fost singura voce publică care am indicat și cerut acest lucru și poate am determinat-o într-o oarecare măsură arătând public că prin menținerea dobânzilor înalte, BNR face #nimicpentrupopluație
- BNR a redus dobânda cheie în 23 martie 2020 doar cu 0,5 puncte procentuale (de la 2,5% la 2%), și asta după ce anterior a manipulat în sus dobânzile din piață pentru ca populația și companiile să se împrumute mai scump. BNR a anulat ex-ante reducerea de 0,5 puncte din 23 martie, pentru că, a scumpit leii și dobânda ROBOR prin atragerea de lei de la bănci ceea ce urcase rata de dobândă ROBOR cu 0,41 puncte procentuale înainte de a reduce dobânda cheie cu 0,5 puncte. #nimicpentrupopulație. Am arătat asta în 19 martie 2020, aici, înainte ca BNR să reducă dobânda cheie.
- BNR l-a păcălit chiar și pe Klaus Iohannis că va reduce rata de dobândă și a tergiversat reducerea dobânzilor împingând o nouă reducere, extrem de timidă, de numai 0,25 puncte procentuale până la 1,75% abia în 29 mai, așa cum am arătat aici. În esență, #nimicpentrupopulație, pentru că prin aceste reduceri timide BNR încurajează marja de profit din activitatea de creditare a băncilor comerciale din România să rămână la cel mai ridicat nivel din Uniunea Europeană, cu dobânzi medii la credite de 7%, în timp ce în Zona Euro dobnda medie este 1,5%. În Polonia, spre exemplu, 3,5%. #nimicpentrupopulație.
- Prin inacțiunea de a reduce dobânzile semnificativ, BNR a pus presiune pe finanțarea scumpă a deficitului bugetar, astfel încât România s-a împrumutat în Euro la dobânzi de câteva zeci de ori mai mari decât Austria. Niciodată în ultimii ani nu a existat vreo diferență mai mare între costurile de împrumut ale celorlalte state de Uniunea Europeană și cele ale României. #nimicpentrupopulație. Paradoxal este că tocmai BNR este cea care pune bani la dispoziție băncilor ca să împrumute scump statul român și să amplifice derapajele bugetare.
- Programul IMM INVEST este o caricatură. În aproape 3 luni de la anunțarea sa, modificat multiplu, incluzând un site ,,chinezesc” care s-a blocat în prima zi, garanțiile pretinse a fi fost acordate au reprezentat doar 0,24% din PIB (#nimicpentrupopulație), echivalentul a 2,4 miliarde de lei pentru doar 3083 de companii (în SUA au fost peste 3 milioane de astfel de împrumuturi). E interesantă și media acestor garanții: 160.000 de Euro/companie (adică garanțiile au fost direcționate mai degrabă către companii ceva mai mari și care mai degrabă ar fi putut acesa aceste credite și fără garanții, și nu către motoarele economiei, zeci de mii de companii. Cum altfel vă explicați că în SUA valoarea medie a împrmutului garantat (și la dobânzi de numai 1% nu la 5% ca în România) este de circa 40% din această sumă? La ei nu vorbim despre #cliențipolitici și #nimicpentrupopulație. Ci de #totulpentrupopulație.
- IMM INVEST a fost astfel conceput încă să încurajeze apelarea la subvenții de către IFN-uri, cele care împrumută populația la dobânzi de până la 3000% pe an, așa cum am arătat aici. #nimicpentrupopulație.
- Faptul că Isărescu nu a redus dobânda semnificativ, agresiv și la timp amplifică deasemenea costurile cu dobânzile, costuri ale statului român, pentru aceste credite. Dacă reducea dobânda cheie la 1%, și asta până la finalul lunii martie, subvențiile plărite în fapt băncilor prin economia de ,,mască obligatorie la preț de speculă” ar fi putut fi la jumătate. Dobânzi de 2,5% în loc de 5%.
Am arătat încă din 29 martie 2020 că BNR trebuie să reducă agresiv rata de dobândă, spre 1%. Nu a făcut-o nici 2 luni mai târziu și sfidează economia reală, anunțând că nici nu mai vrea să o facă. Articolul meu din 29 martie 2020 îl găsiți aici.
(I) Se va ridica BNR la înălțimea crizei și va reduce, în mod real și urgent, dobânda cheie spre 1%? Până acum, în mod real, nimic pentru populație.
7. Nu numai că BNR a făcut #nimicpentrupopulație încurajând marjele mari și împrumuturile scumpe ale populației, companiilor și statului dar s-a și asigurat prin politica păguboasă de dobânzi, că revenirea economică din România va fi handicapată în raport cu revenirile economice din alte state.
În timp ce BNR a redus dobânda cheie cu doar 0,75 puncte procentuale (de la 2,5% la 1,75% jumătate din această reducere fiind anulată ex-ante prin manipularea în sus a dobânzilor din piață de către BNR ), iată ce s-a întâmplat în alte state care fac #totulpentrupopulație:
- În Polonia, rata de dobândă a fost redusă agresiv, de la 1,5%, până la 0,1%. Dobânda cheie este practic de 15 ori mai mică decât la debutul crizei în Polonia. În România este mai mică doar cu 0,75 puncte procentuale (30%)
- În Cehia, rata de dobândă a fost redusă agresiv de la 1,75% la 0,25%, fiind de 7 ori mai mică acum față de debutul crizei. De 7 ori mai mică.
- Acționând astfel și nereducând în mod real și semnificativ dobânda, Isărescu pune presiune pe costurile de finanțare a creditelor populației, companiilor și statului român.
ROBOR-ul nostru (referința) este astăzi de 2,25%. În 11 martie 2020 (când BNR a atras lichidități de 4,5 miliarde de lei pentru a o duce la 3,24%, nereducând dobânda cheie), era de 2,83%. În esență cu doar 0,58 de puncte redus Isărescu costul creditului prin referință în condițiile în care marja băncilor este de 5 puncte procentuale.
În Polonia a fost redusă referința cu peste 1,4 puncte procentuale. Acum ROBOR-ul lor este de 0,68% (față de 2,25% în România)
În Cehia a fost redusă referința cu peste 1,5 puncte procentuale. Acum ROBOR-ul lor este de 0,34% (față de 2,25% în România).
În Ungaria dobânda cheie este 0,9% (față de 1,75% în România). Iar ROBOR-ul lor este de 0,93%, față de 2,25% în România.
Iată și situația ,,ROBOR-urilor” dintre țările care țintesc populația prin dobânzi reduse (Polonia, Cehia, Ungaria) și țările care fac #nimicpentrupopulație (România, prin BNR):
Iată ce înseamnă menținerea dobânzilor sus de către Isărescu (#nimicpentrupopulație, #nimicpentrucompanii), în comparație cu prețurile la datoriile pe 10 ani plătite de alte state. Dobânzile din România sunt mai mari decât cele din ,,junk” (vedeți Grecia) și de 75 de ori mai mari decât cele plătite de Austria.
În timpul ăsta, BNR, prin diverși ,,curifei” (așa numesc eu epigonii ,,corifeilor”), aceiași care mințeau populația și în precedenta criză, ne minte că dacă ar scădea dobânda cheie până la 1% (de la 1,75%), leul s-ar deprecia cu 15%. Ca să împrăștie frica și ca să ascundă că, în fapt, ei fac #nimicpentrupopulație.
Cele mai recente date privind piața muncii din România), raportate la 28 mai 2020, arată 595.000 de persoane în șomaj tehnic. Și 430.000 de persoane care și-au pierdut definitiv locul de muncă de la debutul crizei.
Ca și concluzie, datele pieței muncii din SUA arată fără dubiu că singurele politici care funcționează sunt cele #totulpentrupopulație. Politici care au început cu reducerea dobânzilor.
În sens contrar, așteptați-vă ca în România politicile #nimicpentrupopulație să împingă economia României în cea mai severă recesiune de după catastrofele Convenției Democrate.
În SUA avem #solidaritate și #totulpentrupopulație. ÎN România avem #securitate și #nimicpentrupopulație.
Categorii:Stiri, The Money Show
Lasă un răspuns